Все мастера и бригады
Украина

Нужны мастера?

Создайте заявку

Купівля житла в новому будинку: поради фахівців

Як безпечно інвестувати в недобудований будинок? Якому забудовнику віддати перевагу? Яку документацію вивчити? З ким підписувати договір щоб не ризикувати? Яка будівельна компанія вважається найнадійнішою? Це тільки незначна частина питань що турбує покупців первинної нерухомості.

Якщо ви плануєте покупку первинної квартири в новобудові, то враховуйте макроекономічні особливості ситуації в країні. Це дозволить уникнути основних ризиків, що впливають на роботу забудовника. Якщо придбання житлоплощі потрібне терміново важливо уважно вибрати компанію що займається реалізацією вподобаного проекту.

Вибираємо відповідальну будівельну компанію

Щоб перевірити благонадійність забудовника фахівці рекомендують дотримуватися наступного плану дій:

  • Пошук інформації в інтернеті. Сьогодні з'явилася величезна кількість сайтів, де своєю думкою про різних забудовників діляться покупці первинного житла.
  • Вивчення судових справ за участю будівельної компанії. З'ясувати актуальну інформацію можна в Єдиному Державному реєстрі судових рішень.
  • Перевірка введених об'єктів що вдало введені в експлуатацію. Якщо у забудовника вже є кілька успішно зданих будинків – це перша ознака його надійності.
  • Знайомство з фінансовими установами, що співпрацюють з будівельною компанією. Це важливо якщо інвестор буде використовувати кредитні кошти.

Актуальний каталог новобудов Львова на сайті DOM.RIA допоможе знайти відповідального забудовника за лічені хвилини. Це стало можливо завдяки впровадженню програми перевірених об'єктів що працює по всій Україні. Спеціально підготовлений інспектор сайту особисто відвідує будівельний майданчик для перевірки документів забудовника та фіксації стану об'єкта панорамною камерою. Завдяки актуальній та правдивій інформації, що регулярно оновлюється на сайті, DOM.RIA став №1 серед конкурентів в Україні.

Пакет документів, що надаються забудовником

На першу вимогу інвестора, представник відповідальної будівельної компанії повинен надати документи з наступного переліку:

  • документ, відповідно до якого будуть залучатися інвестиції;
  • правовстановлюючий документ на земельну ділянку;
  • поверховий план новобудови та його експертна оцінка;
  • технічна документація на підключення комунікацій;
  • дозвіл на старт реалізації проекту;
  • проектна декларація з описом об'єкта.

Це короткий список документації, яка підлягає перевірці перед підписанням договору із забудовником. Різні будівельні компанії можуть використовувати власні схеми залучення інвестицій. Перед придбанням житла в новобудові бажано проконсультуватися з досвідченим ріелтором або юристом, щоб угода пройшла безпечно.

Фінансування будівництва

Щоб убезпечити співпрацю із забудовником важливо з'ясувати за які гроші ведеться будівництво. Дізнайтеся з яким банком співпрацює компанія. Така інформація надається у вільному доступі на сайті фінансової установи. На думку експертів, третя частина проектів заморожується через припинення надходження коштів від банків.

Уточніть яка схема використовується для залучення коштів від фізичних осіб. Українським законодавством дозволяється 4 механізму приватного інвестування. Тому покупець може:

  • інвестувати в новобудову через фінансові фонди;
  • вкласти гроші в фонд операцій з нерухомим майном;
  • вступити до інституту спільних інвестицій;
  • придбати цільові облігації.

Однак будь-який зі способів може гарантувати тільки те, що отримані забудовником кошти будуть використовуватися за прямим призначенням. Жоден механізм не гарантує повернення інвестованих коштів на вимогу покупця, поки не будуть закінчені будівельні роботи.

Компрометуючі матеріали на забудовника

Фахівці рекомендують приділити увагу репутації будівельної компанії та кількості вже готових об'єктів. Довіри заслуговують забудовники що багато років працюють на первинному ринку української нерухомості та не мають заморожених новобудов. Не рекомендовано вкладати гроші в будівництво багатоквартирного будинку якщо він є першим об'єктом будівельної компанії.

Технічні особливості новобудови

Дізнайтеся в представництві компанії технічні нюанси новобудови:

  • власна інфраструктура комплексу;
  • матеріали, що використовуються в будівництві;
  • планування квартир;
  • якість обробки;
  • благоустрій двору.

Від того як чітко та швидко менеджер відповість на ваші питання можна зрозуміти стан справ будівельної компанії. Якщо інвестору доводиться з менеджера витягувати кожне слово силою, то не виключений шанс, що новобудова перетвориться на довгобуд. Тільки досконально вивчивши репутацію забудовника та супутню будівництву документацію можна мінімізувати ризики в покупці первинного житла.